Vermoedelijk toch geen Albert Heijn op Brusselsesteenweg

Home / Nieuws uit de gemeenteraad / Vermoedelijk toch geen Albert Heijn op Brusselsesteenweg

Op de plaats van de vroegere Nissan-garage – waar momenteel Merckx Meubelen tijdelijk is gevestigd – en enkele aanpalende panden op de Brusselsesteenweg aan de Denderstraat, plande Albert Heijn een nieuwe vestiging van 1.300 vierkante meter. Naast Albert Heijn zou er ook een Kruitvat komen van vijfhonderd vierkante meter. Die plannen gaan nu waarschijnlijk niet door. Nochtans had de Nederlandse supermarktketen al een bouwvergunning. Het stadsbestuur had die geweigerd, maar werd teruggefloten door de provincie, die in beroep een bouwvergunning toekende. Het Vlaamse Gewest volgde echter het negatieve mobiliteitsadvies van de stad en weigerde een socio-economische vergunning toe te kennen. Zonder socio-economische vergunning kan het project niet doorgaan.

Verkeershinder

Het stadsbestuur vreesde dat de komst van de supermarktketen grote verkeersproblemen zou veroorzaken op de Brusselsesteenweg. “Het gaat hier om het meest filegevoelige stuk van onze ring”, vertelt schepen van Mobiliteit Wouter Vande Winkel (sp.a-Groen). “Albert Heijn mikte met deze vestiging op 7.500 tot 8.500 bezoekers per week. Doordat er constant auto’s zouden op en van de parking rijden, zou het doorgaand verkeer op de Brusselsesteenweg de hele tijd vast zitten. Ik vrees dat de keten de impact op de doorstroming onderschat heeft en gelukkig volgt het Vlaamse Gewest onze visie hierin. In het dossier was ook sprake van een eventuele middenberm aan de Denderstraat zodat automobilisten niet meer linksaf zouden kunnen slaan, maar dat is helemaal te gek voor woorden. Wagens van Albert Heijn, Vandenborre en VK Ninove zouden dan verplicht richting Sint-Theresiakerk moeten gaan.”

Ook bij de handelaars en buurtbewoners is de opluchting groot. “Het probleem is vooral de grootte van de winkel”, vindt Jo De Vuyst van dagbladhandel Mieke en Jo. “Op vrijdag en zaterdag staat er nu al de hele dag file. Ik heb er geen probleem mee dat er een handelszaak komt, maar dit is geen plaats voor een winkel die duizenden mensen lokt.”

In beroep

Toch is het nog niet honderd procent zeker dat Albert Heijn er niet komt. Zo kan de ontwikkelaar nog in beroep gaan tegen de weigering van de socio-economische vergunning. Bij Albert Heijn valt men echter uit de lucht wanneer het gaat over een nieuwe vestiging in Ninove. “Ik heb hier nog geen weet van”, reageert woordvoerster Sally Herygers van Albert Heijn België. “Maar we communiceren sowieso niet over lopende projecten.”

Volgens schepen Vande Winkel is de kans klein dat er toch nog een socio-economische vergunning komt. “Er kan wel een nieuw project worden ingediend voor een nieuwe ontwikkeling, bijvoorbeeld een meubelwinkel of een kledingzaak, maar niet iets van de grootte van Albert Heijn”, besluit Vande Winkel.

Bron: HLN – Claudia Van den Houte
Foto: Claudia Van den Houte
Datum publicatie: 12 mei 2017

Deel dit artikel op sociale media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *