Stad Ninove zoekt de beste ‘haikufoto’

Home / Nieuws uit de gemeenteraad / Stad Ninove zoekt de beste ‘haikufoto’

Als het kriebelt, organiseert de stad Ninove een kunstwedstrijd. En dan durft ze wel eens te verrassen met een origineel concept. Na een koorcompositiewedstrijd (2012) en een sportpoëziewedstrijd (2015) kiest de stad ditmaal voor een fotografiewedstrijd in het thema ‘haiga’.

“De nieuwe editie van de Grote Prijs van de Stad Ninove vindt haar oorsprong in het cultuurfestival ViTrien dat de stad dit voorjaar organiseerde” vertelt Schepen van Cultuur Veerle Cosyns (Samen). “Ninovieters werden opgeroepen om met hun kunstjes naar buiten te komen. Die oproep viel niet in dovemans oren en leidde tot enkele muzikale ontdekkingen, nieuw theater- en danstalent dat de planken wilde beklimmen en beeldende kunstenaars die voor het eerst hun werk exposeerden. En er was dus ook een literaire openbaring: Meerbekenaar Luc Barbé outte zich als een niet onverdienstelijk haikudichter, wiens gedichten regelmatig gepubliceerd worden in gespecialiseerde tijdschriften als ‘De Vuursteen’. Met deze nieuwe Grote Prijs slaat de stad Ninove twee vliegen in één klap: ze zet nieuw lokaal literair talent voor het voetlicht en ze gebruikt diens pennenvruchten als opstapje voor een fotografiewedstrijd.”

Hoe vallen haiku’s te rijmen met fotografie vroegen we verder nog aan Veerle Cosyns (Samen). “Het bindmiddel is een haiga, een traditionele Japanse kunstvorm die schilderijen en korte gedichten met elkaar combineert, meestal op handgeschept papier of rolprent. Het gedicht en de afbeelding ondersteunen elkaar of vullen elkaar aan. Voor het korte gedicht wordt veelal een haiku, senryu of tanka gebruikt. Hedendaagse haiga laten vaak een combinatie zien van digitale computertechnieken, fotografie en illustraties. De wedstrijd ‘Grote Prijs van de stad Ninove voor Fotografie (thema Haiga)’ koppelt fotografie aan haiku’s van de ‘haikudichter’ Luc Barbé.”

Meer informatie op http://www.ninove.be/haiga.

Deel dit artikel op sociale media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *