Uitbreiding van het ‘Subsidiereglement Kinderopvang’

Home / Nieuws uit de gemeenteraad / Uitbreiding van het ‘Subsidiereglement Kinderopvang’

In 2014 werden op voorstel van schepen Katie Coppens ( Samen / sp.a), o.a. bevoegd voor kinderopvang, twee subsidies ingevoerd, nl. een locatiepremie en een anciënniteitspremie. Deze premies werden toegekend ter ondersteuning van bestaande kinderopvanginitiatieven en om de opstart van nieuwe kinderopvang te stimuleren.

De locatiepremie wordt toegekend op basis van het aantal vergunde kinderopvangplaatsen en op basis van de reeds toegekende subsidies door Kind en Gezin.  De anciënniteitspremie wordt toegekend aan initiatieven voor gezinsopvang die een bepaald aantal jaar actief zijn als onthaalouder. Deze initiatieven ontvangen tussen de 300 en 700 euro per jaar.  De middelen kunnen naar eigen wens ingezet worden.

De nood aan kinderopvang blijft groot. Daarom worden deze subsidies nu uitgebreid om o.a. de lokale, kwalitatieve kinderopvang te stimuleren en aantrekkelijker te maken.  “De extra subsidie kan gebruikt worden voor de algemene werkingskosten, het volgen van vormingen, het aankopen van speelgoed of pedagogisch materiaal of voor de financiering van grotere investeringen, stelt schepen Katie Coppens ( Samen / sp.a).”

Schepen van financiën, Paul De Schepper ( Samen / CD&V) geeft mee dat Ninove sedert 2014 jaarlijks ongeveer 13.000 euro subsidies heeft verdeeld onder de verschillende Ninoofse initiatieven voor kinderopvang. “Vanaf 2017 zal er ongeveer 25.000 euro per jaar verdeeld worden. Kinderopvanginitiatieven die grote investeringen doen en die zich inschrijven voor de uitbreidingsrondes van ‘Kind en Gezin’ om extra subsidies van de Vlaamse overheid te ontvangen, vallen nu vaak uit de boot. Dit ondanks het feit dat zij aan alle voorwaarden voldoen om van de subsidies te genieten.  De vraag is veel hoger dan de middelen die door de Vlaamse regering ter beschikking gesteld worden. Vandaar de beslissing van de stad Ninove om hiervoor extra subsidie te voorzien.”

Deel dit artikel op sociale media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *