Vanaf september een natuurbegraafplaats en dierenkerkhof in Ninove

Home / Nieuws uit de gemeenteraad / Vanaf september een natuurbegraafplaats en dierenkerkhof in Ninove

Schepen van begraafplaatsen Katie Coppens (Samen/sp.a) maakt verder werk van de Ninoofse begraafplaatsen. Na de heraanleg van de bestaande kerkhoven o.m. met nieuwe paadjes, komen er twee nieuwe percelen bij aan het kerkhof aan de Denderhoutembaan in Ninove. In totaal gaat het over een uitbreiding van 1 hectare.

Het meest in het oog springend is de natuurlijke begraafplaats. Schepen Katie Coppens: “Op deze natuurbegraafplaats, die naast de bestaande begraafplaats aan de Denderhoutembaan komt, mogen enkel biologisch afbreekbare urnen worden begraven. Na een tijd zal deze begraafplaats eruitzien als een park met gras, bloemen, struiken en bomen. Er zullen geen grafzerken staan en rondom zal een pad lopen met zitbanken. We voorzien aan de ingang een plek waar familie en dierbaren een naamkaartje met geboorte- en of sterftejaar kunnen aanbrengen.”

Deze manier van natuurlijk begraven is al langer doorgebroken in Nederland maar stilaan komt dit dus ook naar België.

Waar ook veel vraag naar was, was een dierenbegraafplaats. Ook hier maakt Katie een plaats voor, zij het aan de andere kant, richting de wijk Groeneweg.

Schepen Katie Coppens, die ook bevoegd is voor dierenwelzijn: “Ninovieters kunnen op dit perceel hun dierbaar huisdier begraven. Het is enkel voorzien voor huisdieren, voor boerderijdieren voorzien we geen plaats. Over de kostprijs van begraven kunnen we enkel een indicatie geven omdat dit nog moet bepaald worden. Afhankelijk van de grootte van het dieren denken we aan  25 tot 60 euro, voor afbreekbare urnen zal dit in de lijn liggen van de bestaande tarieven.”

De procedure voor aanleg van beide terreinen is volop lopende. Katie hoopt in september te kunnen openen.

Deel dit artikel op sociale media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *