Ninove wordt lid van de Statiegeldalliantie

Home / Nieuws uit de gemeenteraad / Ninove wordt lid van de Statiegeldalliantie

Afgelopen woensdag stemde de Ninoofse gemeenteraad in met de toetreding tot de statiegeldalliantie. Die alliantie van verenigingen en gemeenten pleit voor de invoering van statiegeld op drankblikjes en plastic flessen. Ninove treedt toe na een stevig debat op de gemeenteraad.

Schepen van leefmilieu Wouter Vande Winkel is tevreden: “Veel inwoners ergeren zich enorm aan het zwerfvuil langs onze straten en wegjes. Wie net als de vele enthousiaste vrijwilligers de voorbije weken zwerfvuil heeft geruimd, zal het grote aandeel aan PMD moeten erkennen. Tot wel 40% in studies, maar vermoedelijk een pak meer, kan worden verminderd via statiegeld. Neem de proef op de som: glazen flessen met statiegeld vind je nagenoeg nergens.”

De opruimkosten voor zwerfvuil zouden een pak verminderen. In Vlaanderen worden de kosten van het voorkomen, opruimen en verwerken van zwerfafval in de openbare ruimte in 2015 op ongeveer 155,4 miljoen euro geschat (24 euro per inwoner jaarlijks). Die kosten worden voor 90% door de gemeenten gedragen. Er is ook de milieuschade met de toename van plastic in de natuur. Bovendien is er ook de economische schade voor de landbouw die als maar vaker koeien ziet sterven door metalen verpakkingen. Voor dat laatste komt er zelfs een meldingspunt bij de Vlaamse overheid.

Samen is alvast blij dat Ninove zich schaart bij de meer dan 550 organisaties in Vlaanderen en Nederland die pleiten voor statiegeld op drankverpakkingen in metaal en plastic.

Deel dit artikel op sociale media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *