Bedrijventerrein Doorn Noord wordt de nieuwe groene standaard

Home / Nieuws uit de gemeenteraad / Bedrijventerrein Doorn Noord wordt de nieuwe groene standaard

Het nieuwe bedrijventerrein aan kruispunt Den Doorn, langs de Expressweg naar Aalst zal 1000 nieuwe arbeidsplaatsen in Ninove creëren. Er is bijzonder veel interesse voor de nieuwe bedrijfsgronden maar de lat voor potentiële aanvragers wordt hoog gelegd. Het stadsbestuur van Ninove scherpt immers de doelstelling van het burgemeestersconvenant voor het nieuwe bedrijventerrein langs de Expressweg richting Aalst aan: als alles goed gaat wordt dat geen klimaatneutraal maar een ‘plus-bedrijventerrein’, een bedrijventerrein dat meer energie opwekt dan dat het verbruikt – uniek voor Vlaanderen en de stad stelt met Solva daarmee een nieuwe standaard in Vlaanderen in.

Schepen van leefmilieu Wouter Vande Winkel legt wat zo’n ‘plus-bedrijventerrein’ werkelijk inhoudt: “Bedrijven zullen verplicht worden om in de eigen energie te voorzien. Er komt mogelijks een warmtenet waarmee warmteproducerende bedrijven hun warmte (en dus energie) kunnen delen met de andere bedrijven. And last but not least: Ninove krijgt ook twee windmolens, die aangesloten zullen worden op de bestaande langs de Expressweg.”

De keuze tussen economie en ecologie bestaat al langer: het is geen of of verhaal, maar en en – iets waar je de bedrijfsleiders al lang niet meer van moet overtuigen, dit komt immers de rentabiliteit van de bedrijven ten goede. Kandidaat-investeerders zullen voor 70% beoordeeld op bijkomende lokale tewerkstelling en voor 30% op duurzaamheid in het algemeen. Voor dit laatste wordt duurzame mobiliteit een belangrijk aspect: zijn er bvb. faciliteiten als douches voor wie met de fiets komt, biedt men een elektrische leasefiets aan de werknemers aan. Maar is er ook efficiënt ruimtegebruik, aandacht voor biodiversiteit… Innovatief ondernemen @Ninove check!

Deel dit artikel op sociale media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *