Operatie fietsvriendelijke binnenstad

Home / Nieuws uit de gemeenteraad / Operatie fietsvriendelijke binnenstad

Na de aanleg van fietssuggestiestroken eind juni verschenen deze week zogenaamde ‘fietssergeanten’ in de binnenstad. “Met deze wegmarkeringen willen we de fietser een duidelijke plek geven in de binnenstad,” vertelt schepen van Mobiliteit Wouter Vande Winkel.

Fietssuggestiestroken zijn volle, okergele stroken en fietssergeanten zijn witte fietssymbolen. De beide types van wegmarkeringen geven tweewielers een duidelijke plek in het straatbeeld. In de praktijk hebben ze een heel positief effect op het veiligheidsgevoel van zwakke weggebruikers. “De stroken versmallen de rijbaan visueel, zodat auto’s automatisch trager gaan rijden. Bovendien zijn chauffeurs geneigd om meer het midden van de rijbaan op te zoeken, wat opnieuw een vertragend effect heeft,” vertelt Vande Winkel. “De keuze voor fietssuggestiestroken of sergeanten hangt af van het straatbeeld of de ondergrond. Als de rijbaan te smal is voor stroken of de ondergrond geen asfalt maar klinkers zijn moeten we voor fietssergeanten kiezen.”

Fietsers zijn alvast enthousiast over het project. “Naast een merkbare daling van de gemiddelde snelheid hebben ze nog een positief effect,” vertelt fervent fietser Jordy De Dobbeleer, “Ze vormen een permanente herinnering voor automobilisten dat hij zich aan fietsers kan verwachten, wat bijvoorbeeld in de Biezenstraat zeker nodig is – iedereen die regelmatig door de stad fietst zal daar al wel eens een boze automobilist ontmoet hebben die zich niet aan een fietser verwachtte of er zelfs van uitging dat fietsers niet tegen de richting in mogen rijden, wat wel het geval is.”

Met de aanleg van de sergeanten is het luik van fietsvriendelijke maatregelen in de binnenstad afgerond, maar ook in de deelgemeenten komen gelijkaardige maatregelen. Als eerste staat de route Hemelrijk-Brielstraat-Krepelstraat op het programma. “Een logische keuze, want dit is een veel gebruikte sluiproute richting Geraardsbergen,” vertelt Denderwindekenaar Jan Callebaut, “we hopen dat dezelfde positieve effecten van deze wegmarkeringen zich in de buitengemeenten herhalen.”

Deel dit artikel op sociale media

One Comment

  • anoniem

    dit werkt niet altijd even goed. vooral in de stationstraat/biezenstraat, hier wordt je zowaar van de straat gereden door het aankomend verkeer. bestuurders gaan echt wel niet uit de weg, zeker die grote suvs niet! ruimte om uit te wijken is er ook niet, door de wagens die over de rand geparkeerd staan, je moest maar eens een spiegel afrijden. kortom: er is veel meer nodig dan dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *