Een versnelling hoger voor veilige schoolomgevingen

Home / Nieuws van Samen / Een versnelling hoger voor veilige schoolomgevingen

De kandidaten van Samen verzamelden deze woensdagochtend aan de schoolpoort om de ouders van onze schoolgaande kinderen hun programma over veilige schoolomgevingen te bezorgen.

Verkeersveiligheid werd tijdens onze huisbezoeken in de dorpen  en de wijken en tijdens onze burgertop G100 steeds als prioriteit nummer 1 naar voren geschoven. De inspanningen om onze schoolomgevingen veiliger te maken moeten alvast versneld worden.

Het stadsbestuur onder aanvuren van Schepen van Mobiliteit Wouter Vande Winkel leverde de afgelopen jaren al heel wat inspanningen om de school-omgevingen veiliger te maken. Aan elke schoolpoort verscheen Octopusstraatmeubilair om de schoolomgevingen extra in de verf te zetten en bestuurders aan te manen extra voorzichtig te zijn. Op de gewestwegen moet voor de winter ook overal accentverlichting komen boven de zebrapaden, om overstekende kinderen en hun begeleiders er letterlijk ‘uit te lichten’.

Toch moeten we een versnelling hoger durven schakelen in verkeersveiligheid. Voor Samen is verkeersveiligheid een
absolute prioriteit. School per school willen we onderzoeken of en op welke manier een ‘schoolstraat’ kan ingericht worden – een straat waar bij de start en op het einde van de school geen auto’s worden toegelaten. Op die manier maken we van de schoolomgeving een buurt waar je je kind wel met een gerust hart te voet of met de fiets naar
school durft laten gaan.

Schoolstraten zullen niet overal mogelijk zijn, maar waar op wandelafstand voldoende kiss & ride-zones ingericht kunnen worden zullen ze zeker een forse verbetering van de veiligheid betekenen voor schoolgaande kinderen. Voor fietsers (scholieren en andere) die naar het centrum moeten, moeten er ‘fietscorridors’ richting centrum komen – routes via gemeentewegen die door belijning, extra markeringen maar vooral het blokkeren van doorgaand verkeer voorbehouden worden voor de fietser.

Zijn deze voorstellen te radicaal? We denken het niet – binnenkort worden ze het nieuwe normaal.

De volgende dagen worden nog andere scholen bezocht!

 

Deel dit artikel op sociale media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *