Eerste nieuwe snelheidsremmers op het Hemelrijk

Home / Nieuws uit de gemeenteraad / Eerste nieuwe snelheidsremmers op het Hemelrijk

Deze week werden de eerste snelheidsremmers van het nieuwe type geïnstalleerd in de Brielstraat en op het Hemelrijk.

Schepen van Mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen) is tevreden met de uiteindelijke plaatsing. “Dit heeft wat voeten in de aarde gehad. Sinds begin dit jaar hebben we eindelijk een volwaardige dienst mobiliteit met vijf voltijdse krachten en ook een technisch tekenaar om alles uit te tekenen – vooral die laatste functie was noodzakelijk maar helaas moeilijk om ingevuld te krijgen. Nu werken we de achterstand weg in functie van de verkeersdruk. Te beginnen met het Hemelrijk en de Brielstraat in Meerbeke. Vervolgens de Krepelstraat in Denderwindeke, die is uitgetekend en wordt spoedig uitgevoerd, de Nederhasseltstraat en Lebekestraat ook (Outer), dan volgen Heirebaan, Hazeleerstraat, Herremansstraat enz. De prioriteiten worden bepaald in functie van de verkeersdruk en dat lijkt me maar een logische keuze.”

De fietsers krijgen trouwens volop de ruimte om rechtdoor te fietsen en dienen niet te slalommen. De snelheidsremmers zijn alvast goed zichtbaar, fluo geel met reflectoren en duidelijke richtingaanwijzers. Ook nieuw: er geldt een voorrangsregeling voor auto’s. Niet langer een race om als eerste deze hindernissen te nemen, zoals op de bestaande zoals op de Aardeweg en de Kattestraat-Okegembaan, waar heel vaak deze opmerkingen gehoord worden.

Deze nieuwe snelheidsremmers moeten; samen met de snelheidszones 50 & 30 en de verhoogde politiecontroles, onze gemeentewegen verkeersveiliger maken!

Deel dit artikel op sociale media

3 Comments

 • Lieven

  Goed initiatief!
  En inderdaad, hopelijk binnenkort ook in Vreckom, Denderwindeke! Als zwakke weggebruiker is het hier levensgevaarlijk. Ik doe deze weg dagelijks te voet en heb al menig keer uit de weg moeten springen voor wagens met onaangepast rijgedrag.
  Er is geen voetpad/fietspad en er zijn verschillende bochten waarin je als automobilist geen overzicht hebt.
  Ga daar maar lopen/fietsen als zwakke weggebruiker, zeker met een toelaatbare snelheid van 70km/h!
  Met de donkere maanden in vooruitzicht zal het weer uitkijken zijn. Gewapend met fluo-vestje en zaklamp.
  Geen wonder dat ouders hun kinderen niet langs deze weg naar school durven laten gaan.
  Hopelijk wordt hier dringend iets aan gedaan…

 • KDM

  Voorzichtig positief over het effect…

  Wel enkele bedenkingen…

  Op dit ogenblik zijn er 3 verkeersremmers geplaatst over de gehele lengte van Brielstraat/Hemelrijk, een eerste op redelijke afstand van de Edingsesteenweg, direct gevolgd door een tweede, waarna er weer een redelijke afstand is tot de derde. Eens dan wordt er geopteerd voor parkeerplekken om zo een snelheidsremmend effect te hebben..

  –> Op de infoavond hieromtrend werd al aangegeven door het publiek dat dit maar lokale effecten zal genereren, wat ook in de praktijk blijkt.
  De snelheid, en bijbehorend trillingen (betonplaten) liggen nog steeds hoog op een afstand van deze verkeersremmers, en parkeerplekken hebben enkel een effect als hier een auto op staat…

  Worden er in de toekomst dan ook ‘bloembakken’ ofzo voorzien om van die parkeerplekken een effectieve verkeersremmer te maken, en niet een occasionele? En kan hiermee ook rekening worden gehouden bij de overgang Edingsesteenweg/Brielstraat, waar de initiële snelheid (zeer) hoog is van al het sluipverkeer (zeker vanaf 5 AM) komende vanaf de steenweg (dit neemt pas af eens de eerste verkeersremmer eraan komt)

  Ook zal meer ‘slinger/uitwijk bewegingen’ misschien tot gevolg hebben dat al het illegaal vrachtverkeer in deze straat een halt wordt toegeworpen?

  Toch moet ik stellen dat elk initiatief te verbetering van de leefbaarheid en veiligheid van deze straat (en andere) moet worden toegejuichd!

  Misschien nog een kleine tip…

  Er geldt wel een voorrangsregel bij de verkeersremmers, maar vaak is er twijfel van of er nu wel of niet moet gestopt worden voor de tegenligger (ga ik of hij/zij er nog doorgeraken, voor de voorrangsrichting chauffeur eraan komt?)
  Misschien kan het aanbrengen van een lijn hierbij helpen? Indien de voorrangschauffeur reeds aan deze lijn is moet de tegenligger zeker stoppen? Het inschatten of hij/zij ver genoeg is, is redelijk subjectief en kan de racepiloot opnieuw doen opstaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *