De Denderstreek pakt energieproblematiek aan

Home / Nieuws uit de gemeenteraad / De Denderstreek pakt energieproblematiek aan

Terwijl ze in Brussel met het schaamrood op de wangen moeten aankondigen dat de stroom dreigt uit te vallen door een totaal gebrek aan visie, werkt de Denderstreek hard aan een concreet plan om de omslag naar groene stroom wél te maken. “Met de provincie werkten de steden en gemeentes van de Denderstreek een globaal plan uit om de streek klaar te maken voor de energietransitie die we zo hard nodig hebben,” vertelt schepen van Leefmilieu Wouter Vande Winkel (Samen).

Het plan tekent een globale visie uit, niet alleen rond de diverse vormen van groene energie (zonne-energie, windenergie, biomassa en waterkracht), maar ook rond de opslag en verdeling ervan. Op die manier maken we werk van een groene energievoorziening die los komt van kernenergie en klimaatneutraliteit mogelijk maakt. Over de gemeentegrenzen heen werd samengewerkt om tot een dergelijke visie te komen. “Stad Ninove heeft met de collega’s van Aalst, Affligem, Denderleeuw, Haaltert, Liedekerke, Lierde, Roosdaal en Geraardsbergen op een uiterst positieve manier kunnen samenwerken om een duidelijk kader te schetsen over waar we naar toe moeten,” vertelt Vande Winkel, “Bij de presentatie van het project kregen we dan ook felicitaties omdat de problematiek – terecht – in een allesomvattend kader werd aangepakt. Bijkomend pluspunt is de participatie van omwonenden die het project vooropstelt.”

Op een debat met CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne en Vlaams bouwmeester Koen Van Broeck pleitte Vande Winkel voor een actieve rol van de provincie. “Door snel werk te maken van de nodige Ruimtelijke Uitvoeringsplannen kunnen we hier ook op het terrein vooruitgang boeken,” vertelt Vande Winkel, “Dat is absoluut noodzakelijk gezien we een alternatief moeten hebben voor onze totaal verouderde kerncentrales en gelet op de klimaatsverandering.”

 

Deel dit artikel op sociale media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *