Samen wil uitbreiding van Shop & Go naar centrumparkings

Home / Nieuws van Samen / Samen wil uitbreiding van Shop & Go naar centrumparkings

Pleidooi voor Shop & Go XL

Dat de Shop & Go-zones die schepen van Mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen) invoerde een overweldigend succes zijn, was al duidelijk. Hoe groot dat succes is blijkt uit de cijfers: op één jaar tijd verwerkten de 42 Shop & Go-parkeerplaatsen niet minder dan 1 miljoen wagens. Samen pleit dan ook voor een uitbreiding van het bestaande systeem én een uitbreiding naar de centrumparkings.

Vande Winkel is dan ook een tevreden man: “De parkeerdruk is merkelijk gedaald en ook het zoekverkeer van chauffeurs die rondjes rijden op zoek naar een vrijstaande plek is sterk afgenomen. Op die manier combineren we een verbetering voor de handelaars met een verbetering van de mobiliteit in onze binnenstad.”

Eén van de meest opmerkelijke cijfers is het aantal ‘overstays’ of mensen die te lang op een Shop & Go-plaats blijven staan. Dat cijfer is eigenlijk verwaarloosbaar laag: met 30.000 op een totaal van 1 miljoen is dat nog geen halve procent. “Ik geloof eerlijk gezegd niet dat de mensen zo gedisciplineerd zijn – ik ben het in alle geval niet,” lacht Vande Winkel, “Zo’n laag cijfer betekent dus dat het gratis half uur beantwoordt aan meer dan 99 procent van de behoefte aan kortparkeren.”

Dat het systeem een schot in de roos is voor onze lokale middenstand is dan ook duidelijk. “In het algemeen is het aantal klachten over de parkeerdruk fors afgenomen, en zeker de zaken die het van ‘runshoppers’ moeten hebben zoals krantenwinkels of apothekers zien de positieve effecten van dit systeem op hun omzetcijfers,” vertelt Patrick Carael, onafhankelijke kandidaat op de Samen-lijst en zelfstandige.

Samen pleit dan ook voor een uitbreiding van het systeem. Sommige locaties moeten zelf uitgebreid worden (Centrumlaan, Oudstrijdersplein en Graanmarkt), op handelsconcentraties net buiten de handelskern (Weggevoerdenstraat, Dreefstraat, Preulegem) moeten er nieuwe zones ingericht worden. Maar Samen wil nog een stap verder gaan door ook de centrumparkings (Twijnsterplein, Paul De Montplein, Abdijparking en parkings Bevrijdingslaan) naar het Shop & Go-principe in te richten, waar je dan gedurende 2 uur gratis kan parkeren. “Het huidige systeem beantwoordt duidelijk aan de behoefte van de runshoppers, ons voorstel zou ook tegemoetkomen aan de funshoppers – mensen die rustig een paar uurtjes willen gaan winkelen,” verklaart Vande Winkel, “Bovendien stimuleren we op een positieve manier om uit de binnenstad weg te blijven met de wagen en ontlasten we dus de commerciële kern.”

Patrick Carael is er van overtuigd dat het voorstel een heel concrete stap kan zijn om de lokale handelaars te ondersteunen. “Iedereen is het er over eens dat de grote handicap van de kleine handelaars tegenover de baanwinkels het gebrek aan gratis parking in de nabijheid is,” vertelt Carael, “Met dit voorstel bieden we gratis parking aan op minder dan 300m van gelijk welke winkel en lossen we dat nadeel voor onze handelskern grotendeels op.”

Deel dit artikel op sociale media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *