OCMW Ninove ondersteunt verder het sociaal restaurant en de sociale moestuin

Home / Nieuws uit de OCMW-raad / OCMW Ninove ondersteunt verder het sociaal restaurant en de sociale moestuin

De OCMW raad van eind januari keurde de verlenging van de intensieve samenwerking met vzw Teledienst goed. Schepen van Sociale Zaken Veerle Cosyns (Samen) is tevreden dat twee waardevolle projecten voor onze stad namelijk het sociaal restaurant en de sociale moestuin worden verdergezet.

Sociale moestuin : ontmoetingsplek voor kwetsbare Ninovieters

Ninovieters met vaak een ernstig medische, mentale, psychische of sociale problematiek worden aangespoord om hieraan deel te nemen. Het sociaal isolement wordt daarbij doorbroken, de eigenwaarde wordt verhoogd en de doelgroep krijgt de principes van ecologisch tuinieren en duurzaamheid aangeleerd. Er is ook aandacht voor de Nederlandse taal.

Schepen Veerle Cosyns gelooft sterk in de sociale moestuin wat een project is dat vaak de meest kwetsbare mensen samenbrengt. “Het project wordt verlengd omdat de samenwerking van het voorbije jaar positief was. Enerzijds zijn we er dankzij de sociale moestuin vorig jaar in geslaagd om een aantal mensen te laten doorstromen naar ‘echte‘  tewerkstelling en maar ook omdat we aan mensen met (soms tijdelijk) zeer beperkte mogelijkheden een zinvolle activiteit onder professionele begeleiding aanbieden.”

Sociaal restaurant: betaalbare, gezonde voeding voor Ninovieters in armoede

Het tweede project dat de stad verlengt, is dat van het sociaal restaurant. Het sociaal restaurant, gelegen aan de Oude Kaai, staat open voor iedereen maar geeft aan mensen in armoede op dinsdag, woensdag en donderdag tegen een sterk verlaagd tarief een gezonde warme maaltijd. De prijs van de maaltijden varieert naargelang de inkomsten tussen 1 euro voor kinderen tot 3 en 5 euro voor mensen in armoede. Het restaurant is echter voor iedereen toegankelijk (normaal tarief 8 euro) omdat op die manier ontmoeting gestimuleerd wordt tussen alle groepen van de bevolking.

“Via het sociale restaurant zetten we niet alleen in op betaalbare, gezonde voeding voor mensen in armoede, we werken ook aan activering en sociaal contact”, zegt schepen Veerle Cosyns. “In de keuken wordt de kok immers bijgestaan door iemand met een tijdelijke tewerkstelling en een groep van een 10-tal vrijwilligers.”

Schepen Veerle Cosyns besluit dat ze, samen met de vzw Teledienst, wil uitkijken naar verdere subsidiemogelijkheden voor deze projecten omdat beide projecten een absolute meerwaarde zijn.

“Een vereniging als Teledienst waar mensen in armoede elkaar ondersteunen, is een van onze cruciale partners in de armoedebestrijding in Ninove. Uiteindelijk hebben zowel Teledienst als het OCMW het zelfde doel voor ogen. We willen mensen in een zeer kwetsbare positie waarderen en versterken zodat ze op termijn minder afhankelijk worden van externe hulp.”

Deel dit artikel op sociale media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *