Corona-crisis en sociaal beleid: terugblik op de eerste maanden

Home / Nieuws uit de gemeenteraad / Corona-crisis en sociaal beleid: terugblik op de eerste maanden

Ninoofs Schepen van Sociale Zaken Veerle Cosyns (Samen) blikt terug op de eerste weken van de Corona-crisis en hoe de stad bijschakelde om problemen te detecteren. Met geen enkele corona-positieve bewoner mag ook WZC Klateringen terugblikken op een uitdagende maar succesvolle periode. Volgende week beslist de gemeenteraad over de half miljoen euro steunmaatregelen.

Contact zoeken met eenzame en kwetsbare inwoners

Veerle Cosyns: “Met de lockdown viel het Ninoofse sociale leven volledig stil. We beseften onmiddellijk dat de stad contact moest zoeken met de meest kwetsbare en eenzame inwoners. Zo werden verschillende medewerkers ingeschakeld om meer dan 4000 Ninovieters op te bellen, vaak kwetsbare mensen zoals ouderen, mantelzorgers en gezinnen in armoede. Vaak was het een ‘check’ of alles goed ging, ze iemand hadden om hen te helpen of ze zich eenzaam voelden. Maar af en toe detecteerden we moeilijke situaties en werd een maatschappelijk werker ingeschakeld.
Het OCMW bleef permanentie houden in het stadhuis voor vragen zoals over tijdelijke werkloosheid, bij financiële moeilijkheden of emotionele problemen. Het aantal vragen steeg aanzienlijk wat ook betekent dat de Ninovieter zijn weg vindt naar deze hulpkanalen.

Vrijwilligers en warme initiatieven bundelen

De sociale dienst van de stad bracht de vele warme initiatieven samen in een Facebookgroep “Verspreid Solidariteit” en bracht vraag en aanbod bij elkaar. De vele initiatieven van boodschapbezorgers in Pamelstraat, tot buren die mondmaskers maken zoals op Herlinckhove, over de hulp voor het gezin die in deze al zeer moeilijke tijd een woningbrand had, bieden hoop in deze donkere dagen.

WZC Klateringen : geen enkele besmetting bij bewoners

Veerle: “In het OCMW-Woonzorgcentrum Klateringen namen we enorme veiligheidsmaatregelen op vlak van hygiëne en contacten om onze bewoners veilig te stellen. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen want tot vandaag hebben we geen enkel positief geteste corona-patiënt gehad. Alhoewel bezoek niet toegelaten was, hebben we er steeds voor gezorgd dat bewoners onderling contact konden houden via groepsactiviteiten per verdieping, via tablets en telefoongesprekken werden contacten met familie behouden en kamerisolatie hebben we zo weinig mogelijk ingeroepen tenzij er een vermoeden was van corona. Het personeel en de directie verdienen alle lof na deze uitdagende maar succesvolle periode”

De acties slaagden door de samenwerking van stad, burgers en verenigingen: bedankt!

Veerle Cosyns: “Als Schepen van Sociale Zaken zal het onmogelijk zijn om alle aspecten van de corona-crisis met deze maatregelen te counteren. We staan er als stad gelukkig ook niet alleen voor! Er zijn ook de hogere overheden die financieel helpen. Maar het meest hartverwarmend zijn de initiatieven van onze Ninoofse burgers die vrijwillig heel wat steun hebben geboden om alle initiatieven te laten slagen. Ik hoop dat we kunnen blijven rekenen op deze burgerzin want werken aan een warme samenleving is geen initiatief die louter uitgaat van de stad of de politiek maar een samenwerking is tussen de stad, de burgers en de verenigingen. Ik ben die initiatiefnemers en helpende handen tijdens deze moeilijke periode ontzettend dankbaar voor.

Deel dit artikel op sociale media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *